Teaterrecension | Branden i Broo, bygdespel i Vårdnäs hembygdsgård

Ett tonsatt bygdespel

Manus & producent: Maria Winroth
Regi & manus: Anders Holmström
Tonsättare: Lina Järnegard
Musikalisk ledare: Johan Gertz
Skådespelare: Anders Hellmér, Hanna Bergström, Helen Carlsson, Helle Noorlind, Hilma Ganestål, Sissa Nåbo, Svante Lagman m fl
Spelplats: Vårdnäs hembydsgård.

Föreställningar ges 27/8–28/8 2016

Grym historia får märg och liv

I skuggan av Dackefejden 1542 utspelas detta drama. I år har en uppdatering skett av fjolårets premiär. Nu har musiken och kören getts en mera framträdande roll. Och det är tydligare rytm och täthet i dramaturgin. Klasskillnaderna mellan herrskapet på Brokind slott och vanligt folk är framslipat. Trots detta uppstår en kärlekshistoria mellan sonen Nils på slottet och pigan Kristina.

Slottsfrun, Barbro Påle kallad, är om möjligt ännu grymmare än förra sommaren. Hon vill kasta envar i fängelsehålan. Hanna Bergström spelar rollen med konsekvent övertygelse. Pondus och säkerhet utstrålar liksom i fjol även Anders Hellmér i rollen som Broos härskare Måns Johansson Natt och Dag.

Nya scener har tillkommit och vissa andra skurits ner. Det känns som om föreställningen blivit mer fokuserad på vardagsintrigerna och folks villkor under historiskt vrånga perioder. Korta, pedagogiska förklaringar är instuckna här och var utan att det hämmar berättelsen framåt. Lite överraskande är den sturskhet som barnen uppvisar, både i slott och koja. Det var nog ovanligt på den tiden, då herrans tukt och förmaningar gällde som uppfostringsnorm.

Med engagemang och koncentration framträder alla medverkande. Imponerande arbete som läggs ner av alla, stora som små. Gestaltad historia ger kropp, märg och liv åt det som hände för 500 år sedan.

Christer Fällman

på Corren.se