Premiär 9 oktober på Sagateatern i Linköping.
Musiken är skriven av Lena Willemark och Lina Järnegard.
På premiären hålls premiärtal av Rigmor Robèrt och Emma Gembäck från sektpodden.
Föreställningarna ges på Sagateatern i Linköping
Biljetter (ticketmaster.se)
Föreställningen är ett nyskrivet musikdramatiskt verk i två akter. Föreställningen beräknas, inklusive paus, ta max 2, 5 timmar. I pausen serveras fika. Insläpp sker 30 minuter innan föreställningens start.
Tillgänglighet
Info från sagateatern som lokal
Corona
Vi följer folkhälsomyndighetens restriktioner det rådande smittläge som gäller vid föreställningsperioden.
Manus: Maria Winroth och Jonna Nyberg
Tonsättare: Lina Järnegrad och Lena Willemark
Regissör: Hilde Östensson och Peppe Östensson
Creative director samt ansvarig för scenografi, mask och kostym: Elisabet Magnusson
Kapellmästare: Johan Gertz
Musiker: Johan Gertz (gitarr), Anders Åkered (fiol), Johanna Glaser (flöjt), Martin Salomonsson (slagverk) och Anders Olsson (kontrabas).
Kör: Chianti (15 vokalister)
Skådespelare: Hanna Bergström, Anders Hellmér, Joakim Ahlstrand, Ellen Fagius, Helen Carlsson, Olof Näslund, Anna Graf, Lars-Magnus Jonson, Sofia Gregersen och Mathilda Nyman, Cecilia Björk och KIcki Kjellberg.
Ljudteknik: Viktor Löfgren
Ljusteknik: Kennet Strannerklint och Måns Ahlin
Producent: Maria Winroth
LENA WILLEMARK har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare.
Efter åren på Musikhögskolan i Stockholm har hon, på egen hand eller i samarbete med andra, ständigt vidgat sitt uttryck. Med åren har Willemark alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister – mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet.
Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.
Willemark har som sångerska och spelman arbetat tillsammans med en rad musiker i olika genrer, här kan nämnas bl.a. Frifot, Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Anders Jormin, Ale Möller, Marilyn Mazur, Kirsten Bråten Berg, Det Norske Kammerorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.
En annan del av sitt skapande utgör komponerandet – hon har i alla olika konstellationer under åren komponerat och arrangerat en mängd musik. Nämnas bör några av hennes större verk såsom ”Ramahamn”, ”Windogur”, ”Trots Allt”.
Under EBU-festivalen 2014 urruppfördes Lenas komposition ”Blåferdi”, ett beställningsverk av Sveriges Radio.
Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland sex Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt Riksspelman. 2018 fick hon Expressen stora musikpris ”Spelmannen”. Hon är hedersdoktor vid Högskolan Dalarna och Göteborgs Universitet.
samverkan med komponisterna Lina Järnegard och Lena Willemark, ekonomiskt bidrag;
samarbetsprojekt till professionella aktörer inom musikområdet;
projektbidrag;
Två tidsepoker återges växelvis: 1910-tal respektive tiden för andra världskriget. För båda dessa tidsepoker gäller att karaktärer och händelser hämtar stoff från historiska skeenden i Vårdnäs socken, men som vävs samman och broderas ut med hjälp av fiktiva personer och händelser.
Utgångspunkt för berättelsen är en verklig händelse, som skedde natten till den 1:a september 1939. I dimman över Arnebo i Vårdnäs socken störtade ett tungt svenskt bombplan som var i övning, och de tre besättningsmännen omkom. Dagen därpå utbröt det andra världskriget. De båda händelserna diskuteras på en tidningsredaktion. Det kraschade planet ses som ett illavarslande omen för en kommande katastrof, ett brinnande Europa. På redaktionen finns journalisten Vera. Hon är barn till ett par som var anhängare till den religiösa sekten Efraims budbärare. Sekten väntade på apokalypsen, och diskussionerna på redaktionen om den kommande katastrofen och krigsutbrottet har fått Vera att tänka tillbaka på sin barndom i ett fattigt Sverige i början av 1900-talet.