Produktion 2020

Information om Vårdnässpelens kommande uppsättning

Premiär i oktober 2021 samt ytterligare sex föreställningar på Sagateatern i Linköping.

Dessutom ges två föreställningar på Hallarna i Norrköping i början av november.

Vårdnässpelens uppsättning är ett musikdramatiskt verk i två akter. Vi har både nya och gamla samarbetspartner i denna produktion.

Musiken framförs av en kör och en mindre instrumentsemble. I år kommer vokalensemblen Chianti att vara vår ”teaterkör”. Instrumentensemblen leds i vanlig ordning av vår skicklige kapellmästare Johan Gertz.

Vi har även två nya regissörer i årets uppsättning, båda med skådespelarbakgrund. De heter Madeléne Evertsson och Victor Morell.

Ny i produktionen i år är även Elisabet Magnusson. Hon kommer att formge de visuella inslagen i pjäsen, bland annat i form av film- och bildprojiceringar. Vi tycker det är extra roligt att Elisabet och även Madeléne har anknytning till regionen, då de är uppvuxna i Åtvidaberg.

 

MEDVERKANDE

Manus: Maria Winroth och Jonna Nyberg
Tonsättare: Lina Järnegrad och Lena Willemark
Regissör: Madeléne Evertsson och Victor Morell
Creative director samt ansvarig för scenografi, mask och kostym: Elisabet Magnusson
Kapellmästare: Johan Gertz
Musiker: Nina Söderberg (fiol), Johan Gertz (gitarr), Rakel Fagius (flöjt), Wladimir Aristegui (slagverk) och kontrabas ej klar.
Kör: Chianti (15 vokalister)
Skådespelare: Hanna Bergström, Anders Hellmér, Joakim Ahlstrand, Ellen Fagius, Helen Carlsson, Olof Näslund, Anna Graf, Malin Moldvik, Linnéa Vång, Jakob Graf samt två statister.
Ljud- och ljustekniker: (ej klart)

 

SAMARBETSPARTNERS

samverkan med komponisterna Lina Järnegard och Lena Willemark, ekonomiskt bidrag;

 

projektbidrag;

 

replokal;

 

 

 

 

Café Lapphem, sponsor;

 

Handling

Två tidsepoker återges växelvis: 1910-tal respektive tiden för andra världskriget. För båda dessa tidsepoker gäller att karaktärer och händelser hämtar stoff från historiska skeenden i Vårdnäs socken, men som vävs samman och broderas ut med hjälp av fiktiva personer och händelser.

Utgångspunkt för berättelsen är en verklig händelse, som skedde natten till den 1:a september 1939. I dimman över Arnebo i Vårdnäs socken störtade ett tungt svenskt bombplan som var i övning, och de tre besättningsmännen omkom. Dagen därpå utbröt det andra världskriget. De båda händelserna diskuteras på en tidningsredaktion. Det kraschade planet ses som ett illavarslande omen för en kommande katastrof, ett brinnande Europa. På redaktionen finns journalisten Vera. Hon är barn till ett par som var anhängare till den religiösa sekten Efraims budbärare. Sekten väntade på apokalypsen, och diskussionerna på redaktionen om den kommande katastrofen och krigsutbrottet har fått Vera att tänka tillbaka på sin barndom i ett fattigt Sverige i början av 1900-talet.

 

< nyheter