Inledningsord från oss skapare av projektet…

Det bygdespel som du, kära besökare, är på väg att få uppleva är kulmen på en lång process. Vi tre som skrivit spelet – Maria Winroth, Cecilia Olsson och Anders Holmström – valde från början vilken tid i Vårdnäs historia som vi tyckte borde få en strålkastare på sig. När så Barbro Påle Eriksdotter (Bielke), Måns Johansson (Natt och Dag), kyrkoherden Herr Lars samt den mytomspunne Lus-Magga från Svartmåla steg oss till mötes från historien, så blev beslutet inte svårt att fatta. I september 1542 led nämligen kung Gustav (Gösta) Vasas här, med Måns Johansson som en av härförarna, ett mycket stort nederlag strax utanför Kisa. Någonstans mellan 1 000 och 1 500 man blev brutalt nermejade vid ett bröt som Nils Dackes anhängare ordnat, troligen vid Helvetesgapet (men andra platser nämns som lika troliga). Det är därför vi valde att låta detta spel ha sin plattform i augusti 1542.

Under processen är det väldigt många som på olika sätt bidragit till att detta bygdespel nu kan framföras och det har varit fantastiskt kul att hitta så mycket engagemang och talang i vår vackra bygd. Ett stort tack till alla medverkande som presenteras närmre i detta programblad. Utan er hade manus och musik förstås aldrig väckts till liv och gestaltning! Vi vill även rikta ett mycket stort tack till Veine Edman och Vårdnäs Hembygdsförening som hjälpt oss på många, många sätt. Bestorps affär, Brokinds affär och Akademibokhandeln på Nygatan i Linköping som gjort det möjligt för oss att ha förköp riktar vi ett tack till. Ytterligare ett tack sänder vi till Anders Gustafsson som ser till att föreställningarna syns genom ljussättning. Att det finns en naturnärhet genom att får finns i anslutning till spelplatsen har vi Jan-Erik Andersson att tacka för. Vi vill också tacka vår landshövding Elisabeth Nilsson och hennes make Arne Andersson som besöker fredagens föreställning..

Slutligen riktar vi ett tack till Dig, kära besökare, för vad är en föreställning utan sin publik? Vi hoppas kunna ge dig en upplevelse att bära med dig som ett varmt minne.

Maria, Anders & Cecilla